Το τραίνο Βελιγράδι - Αθήνα

Στη Σερβία, στις 22 του Γενάρη μαζεύτηκαν στο Βελιγράδι σε διαδήλωση έξω από τον μεγαλύτερο κρατικό τηλεοπτικό σταθμό, περσότεροι από 50.000 άνθρωποι! Προγήθηκαν κι άλλες πολλές και πολύ συχνές πολιορκίες διαμαρτυρίας σε δημόσιες δομές (υπουργεία, κεντρικές πλατείες, λεωφόρους κλπ) και τελευταία εναντίον ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών. Τις περσότερς φορές κρατικών επειδή τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια της Σερβίας εκπέμπουν σε συνδρομητικές πλατφόρμες κι έχουν απήχηση μονάχα στο 30% της συνολικής τηλεθέασης.
Τούτη η αλυσίδα των διαδηλώσεων που ολοένα και μεγαλώνει σε συχνότητα και σε αριθμό διαδηλωτών ξεκίνησε από ένα τραγικό δυστύχημα. Την 1η του περασμένου Νοέμβρη 15 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στον σταθμό τρένων στο Νόβι Σαντ, όταν κομμάτι της οροφής τους καταπλάκωσε. Ακόμη 17 νοσηλεύτηκαν επί μήνες με πολύ σοβαρά τραύματα και ακόμη και σήμερα κάποιοι από αυτούς εξακολουθούν να υποβάλλονται σε σοβαρές επεμβάσεις, προκειμένου να καταφέρουν να περπατήσουν ξανά.
Αμέσως μετά το δυστύχημα, ένα «κύμα» διαδηλώσεων πλημμύρισε ολόκληρη την Σερβία. Χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως νέοι φοιτητές, βγήκαν στους δρόμους ζητώντας απονομή δικαιοσύνης και διαφάνεια. Ειδικά τους δύο τελευταίους μήνες το αρχικό «κύμα» έχει λάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις και στους φοιτητές έχουν προστεθεί και οι μαθητές Λυκείου, οι καθηγητές τους, τα εργατικά συνδικάτα, αλλά και η αντιπολίτευση της χώρας. Τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Σερβίας τελούν υπό κατάληψη (περισσότερα από 50 ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα συμμετέχουν), ενώ είναι εκατοντάδες και τα Λύκεια, ειδικά στο Βελιγράδι, που αν και τα μαθήματα δεν έχουν σταματήσει, προχωρούν όλο και πιο δυναμικά σε κινητοποιήσεις.
Το δυστύχημα του Νόβι Σαντ ξεσήκωσε τον μεγαλύτερο όγκο των νέων ανθρώπων της χώρας, οι οποίοι πίσω από τους 15 νεκρούς στην παραδουνάβια πόλη στα βορειοδυτικά της χώρας, βλέπουν μόνο την κορυφή του «παγόβουνου». Αναλυτές υπογραμμίζουν πως οι φοιτητές ζητούν δομικές αλλαγές στην χώρα και όχι απλά απονομή δικαιοσύνης. Για τους νέους ανθρώπους της Σερβίας το μήνυμα είναι ξεκάθαρο, όχι μόνο προς την κυβέρνηση της χώρας, αλλά και προς το σύνολο του πολιτικού συστήματος: «Η διαφθορά σκοτώνει – το Κράτος Δικαίου είναι μονόδρομος» αναφέρουν τα περισσότερα από τα πλακάτ στις διαδηλώσεις. Σε κάθε διαδήλωση οι συμμετέχοντες, αφού κρατήσουν 15 λεπτά σιγής στη μνήμη όσων χάθηκαν στο Νόβισαντ πολιορκούν συνήθως δημόσιες δομές και όλο και συχνότερα το τελευταίο διάστημα τα Δημόσια τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δίκτυα.
Οι φοιτητές ζητούν άμεση αλλαγή στη χώρα και μάλιστα ουσιαστική. Υπογραμμίζουν πως τόσο η Κυβέρνηση όσο και ο Πρόεδρός της δεν έχουν κάνει το παραμικρό για να διαλευκάνουν την υπόθεση. Παρά το γεγονός πως έχουν προσαχθεί και αντιμετωπίζουν κατηγορίες 13 άτομα, οι φοιτητές λένε πως το γεγονός πως ο Βούτσιτς δεν δίνει όλα τα έγγραφα για το δυστύχημα στην δημοσιότητα, κρύβει το τεράστιο μέγεθος της διαφθοράς που μαστίζει την χώρα.
Στα πρόσωπα που βρίσκονται στο στόχαστρο δεν είναι μόνο ο πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάσιτς όσο ο Πρόεδρος της χώρας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Ο νέος κόσμος της Σερβίας θεωρεί τον Πρόεδρο ως τον αποκλειστικά υπεύθυνο, καθώς του καταλογίζει την δημιουργία ενός συστήματος, το οποίο ελέγχεται απόλυτα από τον ίδιο, παρά το γεγονός πως ο θεσμικός του ρόλος ομοιάζει με τον ρόλο που έχει ο ελληνικός θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Το φοιτητικό κίνημα που γεμίζει τους δρόμους της χώρας εδώ και μήνες έχει ανοιχτά αρνηθεί την σύνδεσή του με πολιτικά κόμματα και επιμένει να μην εκλέγει επικεφαλής και εκπροσώπους της συγκεκριμένης κίνησης. Η γενιά του «Tik Tok» και της απαξίωσης των κοινών στην Σερβία έχει επαναστατήσει και αξιώνει, όχι απλά να παίρνει πτυχίο και να φεύγει από την χώρα ως μετανάστης στην Ευρώπη αλλά να πάρει στα χέρια της το μέλλον που χρονικά και δικαιωματικά της ανήκει..
Στις μαζικές κινητοποιήσεις η Κυβέρνηση αρχικά απάντησε με αστυνομική βία, συλλήψεις, χημικά. Αλλά και με τις μυστικές υπηρεσίες, που όπως καταγγέλλουν εκπρόσωποι ειδικά των συνδικάτων επιχείρησαν αρκετές φορές να ανοίξουν «φακέλους» σε «υπόπτους» με μοναδικές αποδείξεις ανώνυμες μαρτυρίες και καταγγελίες. Η κίνηση αυτή, όπως έχει αποδεχθεί και σε άλλα κινήματα, άλλες χώρες και άλλες εποχές είχε ως μοναδικό αποτέλεσμα το φοιτητικό κίνημα να βρει απήχηση και από την κοινωνία με πολίτες πλέον να δίνουν δυναμικά το «παρών».
Η επίθεση από την πλευρά της Κυβέρνησης της Σερβίας έφερε στην επιφάνεια την μεγάλη οργανωτική ικανότητα της νέας γενιάς που είναι και πιο μορφωμένη και πολύ αρτιότερα τεχνολογικά καταρτισμένη από αυτές του παρελθόντος. Η επιλογή των φοιτητών να μην υπάρχει «πρόσωπο» πίσω από το κίνημα έχει φέρει σε αμηχανία την Κυβέρνηση. Η οποία, μουδιασμένη, επιχειρεί να διαχειριστεί, κυρίως από τα κρατικά μέσα, το επικοινωνιακό κόστος. Ο Βούτσιτς ισχυρίζεται πως όλα τα στοιχεία για το δυστύχημα του Νόβι Σαντ έχουν δημοσιευθεί, αλλά η αντιπολίτευση του απαντά πως υπάρχουν χιλιάδες ακόμη έγγραφα που αφορούν τους τοπικούς εργολάβους, τους οποίους και συνδέουν άμεσα με τον ίδιο και τα οποία δεν δίνονται στην δημοσιότητα.
Η Σερβική "ελληνική τραγωδία" της κατάρρευσης του σιδηροδρομικού σταθμού στο Νόβι Σαντ μοιάζει πάρα πολύ με την εγχώρια "νεοελληνική τραγωδία" των 57 νεκρών του αποτρόπαιου δυστυχήματος των Τεμπών. Η ξεδιάντροπη κυβερνητική απόπειρα συγκάλυψης της αλήθειας και της ευθύνης που βαραίνει την κυβέρνηση Μητσοτάκη αρχίζει και καταρρέει. Iδιαίτερα μετά την τελευταία αποκάλυψη πως τα παιδιά που ακόμα θρηνούμε, δεν πέθαναν κατά τη σύγκρουση αλλά κάηκαν ζωντανά από το εύφλεκτο φορτίο που μετέφερε παράνομα και λαθραία η εμπορική αμαξοστοιχία. Η τηλεοπτική προπαγάνδα έκαμε καλά τη δουλειά της μέχρι τώρα, αλλά τελικά δεν θα φτουρήσει. Μπορεί ο Σερραίος ρουσφετόπληκτος ψηφοφόρος να φιλάει το χέρι του Κώστα Καραμανλή και να τον ξαναστέλνει στη Βουλή, μπορεί ο μπαζωματίας Τασούλας να φορέσει το κοστούμι του Προέδρου της ημετέρας "Δημοκρατίας", όμως πλησιάζει η ώρα που κι εδώ θα γίνει της Σερβίας...
Επειδή δεν είναι πλέον αρκετό να αποδοθεί Δικαιοσύνη για τους εγκληματίες που είναι υπεύθυνοι για το δυστύχημα και τον χαμό των 57 παιδιών. Επειδή είναι πια ανάγκη να τελειώνουμε μια και καλή με την δολοφονική διαφθορά, να αποκαταστήσουμε την χαμένη ελληνική δικαιοσύνη, να αποκτήσουμε εγγυημένη κυβερνητική διαφάνεια και να υποστηρίξουμε τις κατάλληλες δομικές αλλαγές που χρειάζεται η πατρίδα μας, για να προστατευτεί το μέλλον των παιδιών της νεολαίας μας.
Το τραίνο Βελιγράδι - Αθήνα σφύριξε, ξεκίνησε και μπήκε στις ράγες...
Υστερόγραφο:
α. το παραπάνω κείμενο γράφτηκε πριν τις μεγαλειώδεις διαδηλώσειςτης Κυριακής 26 Ιανουαρίου σε όλη την Ελλαδα, που εντυπωσίασαν όλο τον κόσμο σε Ευρώπη και Αμερική.
β. Κανένα κόμμα δεν έχει καταφέρει να βγάλει τόσο πολύ κόσμο στους δρόμους δεκαετίες τώρα. Κανένα!
γ. Το ανήθικα αισχρό σκάνδαλο της συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών ΔΕΝ πνίγηκε από την κυβερνητική προπαγάνδα των πανίσχυρων κρατικών και ιδιωτικών μέσων "ενημέρωσης" της Ελλάδας.
δ. Είναι η δύναμη των πληκτρολογίων των απλών ανθρώπων που καταπιάνονται στο Tik Tok, στο Instagram και στο Facebook που κρατούν το δυστύχημα ζωντανό και που μας ξεσήκωσε. Το απλό πληκτρολόγιο...